Parit vaihtoon – asiaa parinvaihdosta

Käsitykset rakkaudesta, parisuhteista ja seksistä ovat aina eläneet muutoksessa. Joskus ollaan oltu seksuaalisesti kovin avoimia, tämä avoimuus on toisessa ajassa tukahdutettu. Ollaan eletty aikaa, jolloin vain miehet ovat saaneet nauttia seksistä. On tullut aika, kun on tunnustettu, että naisetkin saavat nauttia seksistä. Kaikenlaista mahtuu matkan varrelle ja tulee vielä mahtumaan.

Nykyään ihmiset ovat monien asioiden suhteen paljon vapaamielisempiä kuin ennen. On kuitenkin olemassa vielä tabuja. Asioita, joita kaikki eivät hyväksy. Asioita, joita osa pitää perversseinä. Yksi näistä asioista on parinvaihto eli swinging. Parinvaihto herättää ajatuksia puolesta ja vastaan. Se on ajatuksena ja fantasiana kutkuttavan jännittävä, mutta tehdäänkö sitä oikeasti? Kyllä tehdään. Ajattelin selvittää, mitä ihmiset nykyään ajattelevat parinvaihdosta. Ensin kysyin omalta twitterkuplaltani onko parinvaihto perverssiä? Yhteensä 147 twitteristiä vastasi kyselyyni. Heistä 37% oli sitä mieltä, että parinvaihto on perverssiä ja 63% oli sitä mieltä, että se ei ole perverssiä. Tämä nyt ei ollut kaikista luotettavin tutkimus, joten tutkaillaanpas Finsex-tutkimusta, jonka otantaan kuului 6000 suomalaista miestä ja naista.

Finsex-tutkimuksessa kysyttiin vuosina 2007 ja 2015 kuinka perversseinä tai sairaina ihmiset pitävät tiettyjä asioita. Vuonna 2007 miehistä 42% vastasi, että parinvaihto on perverssiä ja  vuonna 2015 lukema oli 33%. Vuonna 2007 naisista 64% vastasi, että parinvaihto on perverssiä ja vuonna 2015 sitä piti perverssinä 49%. Vuosien varrella on tapahtunut asennemuutosta, mutta aika moni suomalainen pitää parinvaihtoa edelleen perverssinä toimintana. Se tulee listalla heti sadomasokismin ja julkisella paikalla tapahtuvan yhdynnän jälkeen. Tutkimuksen mukaan naiset kokevat useammat asiat perverssiksi kuin miehet ja nuoret ovat sallivampia ja ymmärtäväisempiä kuin vanhemmat ihmiset. Tässä tutkimuksessa osallistujat olivat 18 – 79-vuotiaita.

Mitä tarkoittaa parinvaihto?

Seksi ja seksuaalisuus merkitsevät eri ihmisille eri asioita. Seksuaalisuuteen kuuluu paljon asioita, kuten hellyys, halaukset, koskettaminen, suuteleminen ja yhdyntä. Seksi kuuluu parisuhteeseen, mutta jokainen pari voi itse määritellä, miten se siihen kuuluu. Jotkut ovat seksuaalisesti aktiivisia ja harrastavat paljon seksiä, toiset elävät läheisyyden ja kosketuksen voimalla. Joskus parisuhteessa voi olla vaikeaa ylläpitää alun intohimoa ja kipinää. Jos kipinä sammuu, ihmiset lähtevät helposti etsimään jännitystä suhteen ulkopuolelta. Mitä ihmiset sitten käytännössä tekevät? Yksi vaihtoehto on pettäminen, ei niin hyvä vaihtoehto, mutta valitettavan yleinen. Jotkut lähtevät etsimään seksielämäänsä uutta potkua parinvaihdosta.  

Wikipedia kertoi minulle, että parinvaihto on seksikumppanien vaihtoa kahden parin välillä niin, että kummankin parin kumpikin osapuoli harjoittaa seksiä toisen parin toisen osapuolen kanssa. Siinähän se oli tiivistetysti. Googlen avulla löysin kaksi parinvaihtoyhteisöä: Xperienceunited.com‎ ja finswingers.com. Rekisteröitymällä näille sivustolle voi luoda kontakteja muihin parinvaihtajiin ja saada tietoa erilaisista tapahtumista. Löysin myös sivun wildclub.fi, jonka kautta löytyi tietoa parinvaihdosta ja parinvaihtobileistä. Eli jos asia kiinnostaa, niin näiden sivujen kautta pääsee varmasti hyvin alkuun. Parinvaihtoa voi harrastaa erikseen järjestetyissä bileissä, jossa paikalla on paljon alan harrastajia. Toinen vaihtoehto on etsiä netistä pariskuntia, jotka ovat asiasta kiinnostuneita ja sopia treffi-ilta vaikka ihan neljästään.

Kokemuksia parinvaihdosta

Itselläni kun ei ole kokemusta parinvaihdosta, niin lähdin kylille huutelemaan olisiko jollain ja saisinko asiasta udella. No, sattumalta ja nopeasti löysinkin kohteen ja pääsin kyselemään käytännön kokemuksia parinvaihdosta. Haastattelin 30 -vuotiasta Villeä, joka harrastaa parinvaihtoa avovaimonsa Anun kanssa (nimet muutettu). He ovat olleet yhdessä noin kymmenen vuotta. Muutaman vuoden seurustelun jälkeen he halusivat kokeilla jotain uutta ja harrastivat ensimmäistä kertaa kimppaseksiä. Tämä ei ollut mikään baari-illan jälkeinen päähänpisto, vaan sovittu juttu. Tämän jälkeen ajatus parinvaihtoon tuli tuttavien kautta, jotka jo ennestään harrastivat parinvaihtoa. Ville ja Anu ovat seksuaalisesti aktiivisia ja kokeilunhaluisia, joten he lähtivät rohkeasti ensimmäisiin bileisiin jokunen vuosi sitten.

Ennen ensimmäisiä bileitä Villeä luonnollisesti mietitytti onko tämä hänen juttunsa, vaikka vahva tunne siitä olikin. Pieni jännitys piinasi, koska paikalla tulisi olemaan paljon ihmisiä, paljon alastomia ja estottomia ihmisiä. Moni on varmaan saanut parinvaihdosta tietynlaisen mielikuvan median, usein pornon kautta. Ennen bileitä Villen päässä pyöri monta kysymystä. Osaanko tehdä siellä mitään? Ovatko muut paremman näköisiä ja kokeneempia? Olenko riittävän hyvä? Mitä jos kukaan ei halua minua? Näihin tapahtumiin meneminen vaatii itseluottamusta, että siellä pystyy toimimaan. Jos ei ole sinut itsensä kanssa, niin alkuun pääseminen voi olla vaikeaa.

Ennen bileisiin lähtöä Ville ja Anu tekivät säännöt iltaa varten, tämä on erittäin tärkeä asia illan onnistumisen kannalta. Etukäteen kannattaa myös keskustella siitä, miten ilmaista toiselle jos ajatukset vaihtuvat kesken illan ja haluaa muuttaa sääntöjä. Villellä ja Anulla oli kaksi sääntöä: liikutaan koko ajan yhdessä ja tutustutaan illan aikana ihmisiin ihan kaikessa rauhassa. Ensimmäisellä kerralla on hyvä ottaa rauhassa, katsella ja kuulostella minkälaista porukkaa ympärillä on. Jos bileissä tuleekin tunne, ettei halua harrastaa seksiä muiden kanssa, niin siellä on mahdollisuus vain katsella ja keskustella ihmisten kanssa tai harrastaa seksiä vain oman kumppaninsa kanssa.

Party on!

Parinvaihtobileisiin ei pääse ihan kuka vaan kävelemään sisään. Järjestäjä ottaa ilmoittautumisia esimerkiksi sähköpostin kautta ja mukaan pääseville lähetetään kutsu, jossa kerrotaan bileiden sijainti ja muut iltaa koskevat oleelliset tiedot. Jotkut järjestäjät pitävät etukäteen tutustumistilaisuuden, jossa he etukäteen tapaavat mukaan haluavat parit. Ville kertoi, että heidät otettiin hyvin ja lämpimästi vastaan. Uusia kävijöitä kohtaan löytyy aina uteliaisuutta ja mielenkiintoa. Ilmapiiri bileissä oli Villen mukaan rento ja luottamuksellinen. Häiriökäyttäytymiseen Ville ei ole törmännyt, ihmiset ovat käyttäytyneet hyvin ja toisiaan kunnioittavasti.

Bileissä on sääntöjä, joista pidetään kiinni. Monet haluavat pitää tämän harrastuksen salassa, joten kaikkia sitoo salassapitovelvollisuus. Ulkopuolisille ei kerrota illan tapahtumista tai siitä, ketä siellä on ollut. Illan aikana ei oteta kontaktia ulkopuolelle eikä oteta kuvia, joten puhelimet jätetään autoon. Turvaseksiin suhtaudutaan vakavasti, kondomia ja suuseksisuojaa on käytettävä. Suojaimia sekä liukuvoiteita on talon puolesta sijoiteltuna tapahtumapaikan huoneisiin käden ulottuville. Yksi tärkeä sääntö on, että kaikkeen pitää kysyä lupa. Jos olet edellisissä bileissä harrastanut jonkun ihmisen tai parin kanssa seksiä, se ei tarkoita, että voisit seuraavalla kerralla hyökätä heti kimppuun. Aina edetään luvan kautta. Joskus tulee myös hetkiä, jolloin lupaa ei saa ja silloin vaan siirrytään tilanteesta takavasemmalle. Jos sääntöjä ei noudata, seurauksena voi olla porttikielto bileisiin.

Tunnelma bileissä on rento ja ihmiset ovat estottomia. Alkuun vähän katsellaan ja kuulostellaan tilannetta, keskustellaan kiinnostavien ihmisten kanssa. Illan edetessä alkaa vaatteet vähenemään ja porukka lähenemään toistensa kanssa. Pukeutuminen parinvaihtajilla on usein eroottista, mutta siitä ei tarvitse ottaa stressiä. Loppuillasta ihmiset voivat kävellä alasti väkijoukon keskeltä huoneista suihkutiloihin, eikä kukaan kiinnitä siihen mitään huomiota. Bileissä se on täysin luonnollista.

Ketä bileissä käy?

Bileissä käy ihmisiä laidasta laitaan. On lääkäreitä, siivoojia, opettajia, liikemiehiä ja sairaanhoitajia. Tosin Villen mukaan taustojen kysely ei ole bileissä mikään pääasia, ne ovat toisarvoisia juttuja kun päällimmäisenä mielessä on uudet kokemukset ja hyvä seksi. Bileissä kaikki ovat samalla viivalla, hakemassa elämyksiä ja jännitystä elämäänsä.

Pääsy bileisiin on yleensä vain pareilla ja sinkkunaisilla. Parin ei tarvitse olla toisiinsa sitoutuneita eli bileisiin voi mennä vaikka kaverukset, jotka harrastavat seksiä. Joissain bileissä on mukana myös yksittäisiä varamiehiä. Kysyin Villeltä pelottaako jos bileissä tulisi vastaan tuttuja. “Ei pelota, asia on ajateltava niin, että se tuttu on siellä täysin samalla asialla kuin mekin ja tästä ei muissa yhteyksissä puhuta. Kaikki bileissä ymmärtää pitää asiat yksityisinä”.

Parinvaihto – parisuhteen pelastus?

Parinvaihdossa harrastetaan seksiä muiden kanssa luvallisesti. Ville epäili, että tämä voi joillain auttaa uskollisuuteen parisuhteessa, ainakin näin on käynyt hänen omalla kohdallaan. Jos molemmilla on tarve päästä harrastamaan seksiä toisten ihmisten kanssa, niin tämä voisi olla ratkaisu ennemmin kuin pettäminen. Swingaaminen voi parhaassa tapauksessa tuoda parisuhteeseen kaivattua potkua, mutta jos on ongelmia, niitä se ei korjaa. Todennäköisesti vaan huonontaa tilannetta. Jos on valmiiksi eron partaalla, niin parinvaihto voi olla viimeinen niitti suhteelle.

Parinvaihto voi toimia parisuhdetta vahvistavana asiana. Jaettu fantasia kumppanin kanssa voi lisätä seksuaalista kokemusmaailmaa, on lupa seikkailla sovitusti, yhdessä. Yhteisten fantasioiden jakaminen voi lähentää suhdetta ja tuoda seksielämään uusia ulottuvuuksia. Motiivit pitää olla oikeat parinvaihtoon lähtiessä, siihen ei voi lähteä toisen osapuolen painostuksesta. Vain toisen halusta mukaan lähteminen aiheuttaa usein mustasukkaisuutta ja mielipahaa. Ville ja Anu eivät ole kokeneet mustasukkaisuutta toisistaan ja tämä tuntuu toimivan heillä erinomaisesti. Ville haluaa jatkaa tulevaisuudessakin tämän parissa, parinvaihto osoittautui omaksi jutuksi. 

Sun juttu?

Parinvaihto on varmasti loistava vaihtoehto pareille, jotka ovat seksuaalisesti aktiivisia ja kokeilunhalusia. Se vaatii paljon rohkeutta ja itseluottamusta, mutta onnistuessaan siitä saa uusia elämyksiä ja toivottua kipinää parisuhteeseen. Kaikille se ei tietenkään sovi. Moni voi fantasioida siitä, mutta käytännön toteutus jää tekemättä. Kaikki eivät halua jakaa omaa kumppaniaan muiden kanssa ja tämä aiheuttaisi vaan ylimääräistä kitkaa parisuhteeseen. Olisiko parinvaihto sun juttu?

profiilikuva

Tanja Lähteenmäki
Sairaanhoitaja, hoitotyön opettaja, seksuaalineuvoja.