Rakkauden ja parisuhteen myytit

On hyvin hienoa ja ihmeellistä löytää henkilö, jonka kanssa haluaa elää, ja jonka kanssa arki tuntuu hyvältä. Kuitenkin minusta sinkkuuteen ja parisuhteessa elämiseen liitetään usein myyttejä, jotka eivät ainakaan minun kohdalla ole pitäneet paikkaansa. Lisäksi maailmassa on varmasti lukuisia hyviä ja huonoja parisuhteita. Kuitenkin parisuhteen toimivuus heijastuu omaan terveyteen ja jaksamiseen.

”sinkkuuteen ja parisuhteessa elämiseen liitetään usein myyttejä, jotka eivät ole ainakaan minun kohdalla pitäneet paikkaansa!”

Yksi parisuhteen ja rakkauden myyteistä on, että ensiksi ihastutaan, sitten tulee alkuhuuma ja niin edelleen. Tosiasiassa suhteet voivat alkaa niin intohimosta kuin kaveruudestakin. Siihen ei ole mitään valmista käsikirjoitusta. Itse ainakin haaveilen jatkuvasta ja pitkäkestoisesta romanttisesta parisuhteesta. Toinen näistä myyteistä on, että pitää ensin oppia elämään ja tulemaan toimeen itsensä kanssa, ja vasta sitten solmia parisuhde. Itse ainakin koen, että parisuhteen ansiosta haluan olla se parempi minä. Lisäksi koen voivani kehittyä sellaiseksi ihmiseksi kuin minun tulisikin kehittyä, ja toisen energia auttaa minua omassa kasvuprosessissani.  Samoin toista voi tukea silloin kuin tämä tarvitsee sitä. Lisäksi toisen persoonasta, mielenkiinnonkohteista ja yleensäkin elämästä tulisi osoittaa kiinnostusta. Kaiken kaikkiaan suhteen kaksi osapuolta ovat parempia yhdessä kuin erikseen. Eli parisuhteeseen ja miksei ystävyyssuhteisiinkin kannattaa hakeutua henkilöiden kanssa, jotka saavat omat parhaimmat puolet esiin, ja jotka hyväksyvät itsen sellaisena kuin on.

”Koen, että parisuhteen ansiosta haluan olla se parempi minä. ”

On taianomaista voida kertoa itsestään, omista salatuista toiveistaan ja peloistaan toiselle sekä oppia tuntemaan toinen samalla tavalla. Näin voi avata toiselle koko sydämensä. Parisuhteessa hienoista on se tunne, että tuntee toisen hyvin ja arvostaa häntä yksilönä. Parisuhdehan on aikuiselämän läheisin ihmissuhde. Luulen, että pareja pitää yhdessä hyvät keskustelutaidot. Omista tunteistaan ja tarpeistaan tulee voida puhua ja kunnioittaa toisen tunteita. Itse aina kun olen kokenut epäonnistuneeni itseni ilmaisussa, usein vetäydyn omaan kuoreeni. Enkä tahdo puhua asioista, joista tarvitsisi puhua. Ristiriitatilanteista kannattaisi itse asiassa keskustella, ja ne voi ainakin yrittää purkaa jollakin tavalla. Myös on kiva voida huomioida toista osapuolta arjessa aina välillä, yllättää ja saada toinen hymyilemään. Toista voi huomioida hellyydellä, kosketuksella ja lahjoilla, mutta myös hyvin arkisin asioin, kuten auttaen ja olla läsnä hänen arjessaan.  Lisäksi itse ainakin parisuhteen aikana osaan arvostaa omaa aikaa ja tilaa. Tämä on hyvin tärkeää, että kummallakin suhteen osapuolella on omat harrastuksensa ja mielenkiinnonkohteensa.

”Näin toiselle voi avata koko sydämensä”

Itse henkilökohtaisesti olen huomannut, että parisuhteen ongelmat heijastuvat muuhunkin elämään, kuten ystävyyssuhteisiin, töihin ja koulunkäyntiin.  Lisäksi toisen liikunta- ja ruokailutottumuksista tulee yhteisiä. Omalla kohdallani tämä on vähän ikävääkin, sillä itse olen huomannut lihoneeni parisuhteen aikana.  Tavallaan yhdessä vietetty aika muuttaa tapoja samanlaiseksi toisen kanssa.

sonja-s

Kirjoittaja on Sonja Sievers, sosiaalipsykologi, seksuaalineuvoja 12/18 ja Digitaalisen median opiskelija 12/20.